orkestfoto

Programma

'Uit de nieuwe wereld'

Concertprogramma`s / Archief 2011

'Uit de nieuwe wereld' met soliste Carla Leurs

Concerto for Violin-Stephen Melillo
First Essay for Orchestra-Samuel Barber
Symphonic Dances from the West Side Story -Leonard Bernstein
Three Dance Episodes from 'On the Town' -Leonard Bernstein

Op vrijdag 28 oktober (Immanuelkerk - Groningen) en zondag 30 oktober (ICO-De Schalm - Assen) 2011 speelde KamerFilharmonie Der Aa een volledig Amerikaans programma.

De titel Three Dance Episodes from 'On the Town' van Leonard Bernstein verraadt dat het een werk is dat niet op zichzelf staat. De musical On the Town schreef Bernstein in 1944, maar ook dit werk had al een geschiedenis: On the Town was een muzikale bewerking en uitbreiding van zijn ballet Fancy Free waarin de avonturen van drie matrozen in hun vrije tijd aan wal in New York City uitgebeeld werden. De zessentwintigjarige Bernstein gaf met de titel het belang van de dans aan in de musical. The Great Lover ademt een opgewekte jazzy sfeer, Lonely Town is contemplatief. Het derde deel Times Square bestaat uit levendige en swingende melodieën, en vormt het centrum van deze suite, net zoals Times Square het centrum van New York City zelf is.

KamerFilharmonie Der Aa speelde de première van de symfonische versie het 'Concerto for Violin' van Stephen Melillo. Melillo beweert in zijn publicaties dit vioolconcert in twee dagen geschreven te hebben, het componeren duurde van 31/12/1999 tot en met 01/01/2000. Die oorspronkelijke versie was geschreven voor viool begeleid door een harmonieorkest. Het vioolconcert is weliswaar nog geen twaalf jaar oud, maar heeft een klassieke achttiende eeuwse driedelige vorm en doet qua karakter negentiende eeuws romantisch aan, doch mét twintigste en eenentwintigste eeuwse invloeden. Oordeelt u zelf of dit werk de verschillende tijden heeft kunnen integreren of vooral eclectisch is.

De solopartij werd vertolkt door de Nederlands violiste Carla Leurs.

Carla Leurs was o.a. in 2007-2008 concertmeester bij de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden. Ook heeft zij de taak van gastconcertmeester uitgevoerd bij de London Philharmonic Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Holland Symfonia. Daarnaast is zij regelmatig te beluisteren in het concertgebouw.

'Essay for Orchestra' heeft Samuel Barber in opdracht van de wereldberoemde dirigent Arturo Toscanini in 1938 geschreven. Dit was een grote eer voor de toen achtentwintigjarige Barber, aangezien Toscanini zelden hedendaagse muziek uitvoerde. Barber schreef gedurende zijn leven drie eendelige Essays. Deze drie werken duren elk ongeveer tien minuten en doen aan als kleine zelfstandige symfonieën. De première van dit eerste Essay vond 5 november 1938 plaats tijdens een concert, gegeven door het NBC Symphony Orchestra onder leiding van Toscanini, waarin het bekende Adagio for Strings ook voor het eerst gespeeld werd.

Hoewel Bernstein met On the Town zijn naam vestigde op Broadway, is West Side Story de musical waarmee hij bij het grote publiek bekend is. 26 september 1957 vond hiervan op Broadway de première plaats in de Winter Gardens Theater. 13 februari 1961 voerde de New York Philharmonic de première uit van de 'Symphonic Dances from the West Side Story'. Bij de samenstelling van deze symfonische variatie op het verhaal van Romeo en Julia volgde Bernstein het libretto van de musical niet. In de 'Prologue' komt het bendegeweld van de Sharks (Puerto Ricaanse immigranten) en de Jets (de oorspronkelijke bewoners van de Bronx) aan bod. 'Somewhere' herinnert aan de wens van Maria en Tony dat de groeperingen vreedzaam kunnen samenleven. Op het 'Scherzo' volgt de 'Mambo', de middelbare school dans waarin Maria en Tony elkaar voor het eerst ontmoeten. In de 'Cha-Cha' komen ze voorzichtig voor het eerst samen, wat culmineert in de 'Meeting Scene'. De tegenstellingen tussen de bendes kunnen nauwelijks onderdrukt worden in 'Cool' en ontploft in de 'Rumble' waarin de gangleiders worden vermoord. De 'Finale' bestaat uit het lied 'I have a Love', waarin naar het tragische einde van de musical West Side Story wordt uitgekeken en eindigt in een vertwijfelde stilte.


'Gasten-inlogpagina' Naar boven Over de website