orkestfoto

Programma
'Windkracht'

Gastdirigent
Ivan Meylemans

Ivan Meylemans

De Belgische dirigent Ivan Meylemans (1971) begon zijn muzikale carrière als student slagwerk aan het Lemmensinstituut. Daarnaast speelde hij trompet in verschillende ensembles. Op zijn zestiende kreeg hij de kans trombone te leren spelen en sindsdien ging zijn muzikale carrière in stijgende lijn. Na drie jaar al speelde hij in het BRT-orkest - vandaag Brussels Philharmonic - en nog eens twee jaar later, hij was toen eenentwintig, won hij de auditie voor trombone bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest in Amsterdam. Tegelijkertijd (1995 - 2000) studeerde Ivan Meylemans okestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ed Spanjaard en Jac van Steen, alwaar hij summa cum laude afstudeerde.

Ivan Meylemans in actie

Ivan Meylemans nam tijdens en na zijn studies deel aan heel wat prestigieuze concoursen. Toen hij in 2001 deelnam aan de befaamde Donatella Flick wedstrijd in Londen en er tijdens de finale het London Symphony Orchestra dirigeerde met Bartóks ‘Wonderbaarlijke Mandarijn’, won hij de derde prijs en de pers- en publieksprijs. Hij ontmoette er Bernard Haitink, de toenmalige chefdirigent van The Royal Opera House Covent Garden, die hem steunde bij het uitbouwen van zijn dirigentencarrière.

In 2007 zette Meylemans definitief een punt achter zijn dertienjarige loopbaan als solotrombonist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest om zich volledig te kunnen richten op zijn steeds groeiende carrière als dirigent. Hij werd assistent-dirigent van Mariss Jansons bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest en gaat vanuit die functie mee met alle tournees binnen Europa en ook naar Amerika en Azië. Meylemans assisteerde ook gastdirigenten van het orkest, als Herbert Blomstedt en Markus Stenz.

Vandaag is Meylemans een veelgevraagd gastdirigent bij gerenommeerde binnen- en buitenlandse orkesten. Hij werd na debuten in 2008, onmiddellijk teruggevraagd bij de Nordwestdeutsche Philharmonie o.a. voor een concert in de Verdi-zaal in Milaan, en bij de filharmonische orkesten van Luxemburg en Zagreb. Andere recente hoogtepunten waren debuten bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Orkest van het Oosten. Dit seizoen dirigeert hij onder meer het Rotterdams Philharmonisch, de Filharmonie van Vlaanderen, Het Gelders Orkest, Limburgs Symfonie Orkest en het Deens Radio Symfonieorkest. Buiten Europa dirigeerde hij reeds het Seoul Philharmonic Orchestra en het Taipei Symphony Orchestra.

"Ivan Meylemans: I was impressed by his technical ability, his powers of communication to the orchestra, his natural authority and the clarity of his musical ideas."

Bernard Haitink

Meer informatie is te vinden op www.ivanmeylemans.com

Naar boven