logo orkest Nieuwsbrief
14 februari 2010

afbeelding orkest

Het bestuur is verheugd te kunnen melden dat Joost Smeets de Chefdirigent van KamerFilharmonie Der Aa is geworden! Lees meer over Joost en de proefdirecties in deze nieuwsbrief.

Chefdirigent: Joost Smeets!

Joost Smeets (1971) studeerde tuba aan de Hochschule für Musik, Köln abteilung Aachen. Sinds 1996 is hij tubaïst van het Orkest van het Oosten te Enschede en hij combineert deze baan vanaf 1999 met een baan bij het Limburgs Symfonie Orkest te Maastricht. Sinds 2000 is hij bovendien verbonden als docent aan het Artez Conservatorium te Enschede.

Foto Joost Smeets

Doordat Joost door de jaren heen met vele orkesten gewerkt heeft, zoals o.a. het Orkest van het Oosten, Limburgs Symfonie Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamerfilharmonie, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentieorkest Den Haag, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Schleswig Holstein Music Festival Orchester, heeft hij met vele grote dirigenten mogen samenwerken. Enkele namen: Bernard Haitink, Valery Gergiev, Evgeni Svetlanov, Gennadi Rostdestwensky, Hans Vonk, Edo de Waart, Gerd Albrecht, Jean Fournet, Neeme Järvi, Jaap van Zweden en Leonard Slatkin. Optredens brachten hem tot dusver in bijna geheel Europa en daarbuiten o.a. in Japan, Rusland, U.S.A. en Indonesië.

Geïnspireerd geraakt door de grote dirigenten besloot Joost in het voorjaar 2008 te beginnen met orkestdirectie. Hij heeft inmiddels cursussen gevolgd georganiseerd door het Philharmonisches Kammerorchester Berlin met de Russische dirigent Michaíl Jurowsky (chefdirigent bij de WDR Rundfunk Orchester Köln), the Peter the Great Music Academy St. Petersburg met de Italiaanse dirigent Ennio Nicotra, the London Conducting Workshop met de Amerikaanse dirigent John Farrer (chefdirigent van het Bakersfield Symphony Orchestra, U.S.A.) en de Engelse dirigent Neil Thomson en the International Masterclass for Conducting met de Canadese dirigent Charles Olivieri Munroe (chefdirigent van het North Czech Philharmonic Orchestra Teplice). Daarnaast was Joost één van de vijf geselecteerde kandidaten om deel te nemen aan de dirigentencursus georganiseerd door het Residentie Orkest in Den Haag met maestro Edo de Waart (chefdirigent van the Hong Kong Philharmonic Orchestra en het Milwaukee Symphony Orchestra U.S.A.). Directielessen volgt hij bij dirigent Jan Stulen, en daarnaast heeft hij lessen gevolgd bij Kynan Johns (Australie), Mark Shanahan (U.K.), Enrico Delamboye (Theater Koblenz, Duitsland.), Antony Hermus (Anhaltisches Theater Dessau, Duitsland) en Daniel Raiskin (Rheinische Staatsphilharmonie Koblenz, Duitsland).

Tot nu toe heeft Joost al diverse orkesten gedirigeerd, o.a.Württembergische Philharmonie Reutlingen, St. Petersburg State Symphony Orchestra, New Professionals Orchestra London, North Czech Philharmonic Orchestra Teplice en het Orkest der Koninklijke Marine. Joost is op dit moment Chefdirigent en Artistiek leider van Dutch Symphonic Brass en sinds 31 januari 2010 dus ook van KamerFilharmonie Der Aa!

De Reutlinger General Anzeiger schreef het volgende na een concert met de Württembergische Philharmonie Reutlingen:

Theatermagie veroorzaakt!

"De Nederlandse dirigent Joost Smeets begon het concert met Giuseppe Verdis ouverture uit de opera 'La forza del destino' en veroorzaakte een oprechte theatermagie. In de kalme begincadans mengde zich het noodlottige drama. De dirigent, die de strijkersklank met zijn dirigeren uitlokte, was inspirator en drong tot het diepste van de muziek door. Hij liet eenieder onverbiddelijk van die macht voelen, wat het ontsnappen niet toeliet: het noodlot."

Proefdirecties

Op 31 januari 2010 vonden de proefdirecties voor de chefdirigent van KamerFilharmonie Der Aa plaats, in het repetitiegebouw van Gruno`s TNT Postharmonie Groningen. Dankzij de enthousiaste medewerking van de benaderde muzikanten was die middag een volwaardige bezetting aanwezig. Na een kop koffie en het begroeten van elkaar, kon van start worden gegaan met de proefdirecties. Joost Smeets was de eerste dirigent die aantrad en hij vond direct aansluiting bij het orkest. Het werd een zeer sucessvolle repetitie, waarbij Joost de muzikanten wist te inspireren tot een samenspel op hoog niveau. Na Joost was de beurt aan de twee andere kandidaten, die eveneens een goede proefdirectie neer wisten te zetten en de muzikanten op het puntje van hun stoel lieten zitten.

Na afloop van de proefdirecties was het tijd voor het bestuur om de beoordelingsformulieren van de muzikanten te verzamelen en de twee ingeschakelde experts, Arnaud Oosterbaan en Ben de Ligt, te vragen naar hun aanbeveling. De muzikanten werden, als blijk van dank van het bestuur, uitgenodigd voor een drankje in het café nabij het repetitiegebouw, alwaar het nog lange tijd gezellig bleef.

Na een zorguldige afweging, heeft het bestuur gekozen voor Joost Smeets als chefdirigent. Joost heeft alle eigenschappen die het bestuur zoekt, hij is een jonge, enthousiaste en gedreven dirigent die de beste kandidaat lijkt om KamerFilharmonie Der Aa tot een kwalitatief hoog niveau te brengen. Het bestuur wordt hierin gesteund door de beoordelingen van de muzikanten, Joost kreeg van de drie kandidaten het grootste aantal positieve beoordelingen en alle muzikanten gaven aan graag onder Joost te willen spelen.

Al met al kijken de bestuursleden terug op een zeer geslaagde middag. Het bestuur is blij verrast over het niveau dat het orkest, speciaal voor deze middag samengesteld, in korte tijd wist te bereiken en de kwaliteiten van de kandidaat-chefdirigenten. Dat niet alleen het bestuur positief verrast was bleek wel uit de reactie van Joost, die aangaf dat het orkest zijn verwachtingen groots overtroffen had! De reacties van de muzikanten waren eveneens positief en velen gaven aan deze middag zo enthousiast te zijn geworden dat ze zich willen aanmelden voor de orkestaudities.

Tijdens de proefdirecties werd een audioreportage gemaakt die binnenkort te beluisteren zal zijn via de website. De foto`s die tijdens de proefdirecties zijn gemaakt, zijn te bekijken in het fotoalbum via de website.

Meer informatie

Houd voor meer informatie onze website www.deraa.nl in de gaten. Daarnaast zal deze nieuwsbrief een vervolg krijgen om alle direct geïnteresseerden te informeren.

Natuurlijk kan contact worden opgenomen met het bestuur van KamerFilharmonie Der Aa, via onze secretaris. Het e-mailadres is: secretaris@deraa.nl.

Heb je onze nieuwsbrief niet via de e-mail ontvangen en wil je dit bij de komende edities wel graag, stuur dan een mail naar: pr@deraa.nl. Graag met vermelding van hoe je ons hebt gevonden, of je muzikant bent en zo ja; welk instrument je bespeelt.

Uitschrijven voor de nieuwsbrief kan via deze link: pr@deraa.nl, een blanco mail is voldoende.

KamerFilharmonie Der Aa
Nieuwsbrief
14 februari 2010