logo orkest
Nieuwsbrief
26 november 2010
afbeelding orkest

Nieuwsbrief - webversie

Van de Chefdirigent ...

Terugkijkend op ons eerste programma met muziek van Gustav Mahler en Paul Hindemith kan ik alleen maar erg trots zijn. Trots op de musici, het bestuur en niet te vergeten het publiek.
Welk nieuw orkest kan terugkijken op zo'n start? Men zegt wel eens: "de eerste klap is een daalder waard" en dat was het! Met een nieuw orkest meteen een programma neerzetten dat door een recensent wordt omschreven als, ik citeer: "dat zo eveneens het programma van elk vergelijkbaar volledig professioneel ensemble had kunnen sieren", en ook nog eens de volledige waardige bezetting daarvoor in huis hebben. Dit alles realiserend in ongeveer 10 repetities. En dan in een recensie als kophoofd: " Volwassen musiceren " krijgen, is alleen maar prachtig. Dit geeft al aan waar KamerFilharmonie der Aa voor gaat en staat. Bravo!

Dan de uitvoeringen, voor orkesten zoals het onze, te beginnen met niet alledaags geprogrammeerde moeilijke muziek is het toch afwachten wat de reakties zijn. Ten eerste van de musici, de muziek heeft een zeer hoog moeilijkheidsgehalte, het zijn niet de "gewone" melodietjes die de meeste musici in programmeringen bij andere orkesten al ervaren hadden, maar juist de programmatische sferen die nu in zeer moeilijke vormen, qua compositietechniek en uitvoering voorbij kwamen. Ik werd in positieve zin verrast hoe de musici met deze materie omgingen. Geen enkel moment heb ik gehoord of gemerkt dat deze muziek niet gewaardeerd of begrepen werd. Juist het tegendeel werd vooral geuit, fantastisch om te merken hoe de musici open stonden voor deze onbekendere muziek. Het orkest groeide met de week in hun uiting deze muziek op de juiste manier muzikaal gestalte te kunnen geven! Dat belooft nog veel aantrekkelijke, uitdagende en fantastische programma's voor de toekomst. We hebben keihard gewerkt en het resultaat was verbluffend!

De reakties vanuit het orkest maar vooral ook vanuit ons publiek waren terecht zeer positief. Ons gevoel en beleving werd door het publiek herkend. Geweldig om dit te merken en te horen. Fantastisch, dat ook de gewaagde programmering door het publiek zo positief ontvangen werd. Professionele musici die ons gehoord hebben schreven ons en spraken via mij alle lof toe over ons Fantastisch Orkest. De totale orkestklank en de solistische passages van onze mensen werd terecht zeer geroemd. Daarbij werd ons technisch kunnen en vooral onze inleving in de muziek zeer veel lof toe gesproken.

Dit eerste programma heeft mij in alle opzichten en verwachtingen positief overtroffen. Tuurlijk blijven er nog genoeg aandachtspunten die we in de toekomst door ervaring op te doen, kunnen en moeten verbeteren. Daarvoor zitten we met z'n allen nog in een leerproces en dat is alleen maar goed om ons streven naar nog meer mooie programma's op een voor ons zo'n hoog mogelijk haalbaar muzikaal niveau in de toekomst te realiseren.

Ik wil op deze plek mijn hartelijke dank uitspreken naar eenieder!

 • De musici voor hun inzet en hun bijzondere muzikale prestatie.
 • Het bestuur van KamerFilharmonie der Aa, voor al hun werkzaamheden en inzet om dit alles mogelijk te maken (Het is voor mij ontzettend fijn om te merken dat je in een team werkt en dat eenieder zijn eigen taken weet en uitvoert, zodat je als dirigent je vooral op het muzikale kunt concentreren).
 • Soliste Eline Harbers voor de fantastische samenwerking en haar muzikale inbreng in de Rückertlieder van Gustav Mahler.
 • Onze subsidiënten, fondsen en sponsoren voor de financiele ondersteuning van deze fantastische programma`s en vooral het inzien, hoe belangrijk deze vorm van Kunst is, in en voor onze samenleving.
 • Onze repetitoren, die ons middels hun kennis en ervaring erg geholpen hebben de muziek in de juiste vorm te gieten.
 • En dan zeker ons Publiek dat ons in grote getalen ondersteund heeft tijdens onze eerste concerten, jullie aanwezigheid is van enorm groot belang. Wat is namelijk een concert van een orkest zonder publiek. Bedankt voor jullie aanwezigheid, voor jullie warm applaus en hartelijke woorden na de concerten.

Ik hoop, dat we jullie nieuwsgierigheid hebben kunnen wekken voor ons volgende programma "Rembrandt" van KamerFilharmonie der Aa. Hopelijk jullie daar weer te mogen ontmoeten.

Ik kijk er enorm naar uit, jullie ook?

Joost Smeets
Chefdirigent KamerFilharmonie der Aa
www.joostsmeets.nl

Strijkers gezocht

KamerFilharmonie Der Aa heeft nog plaats voor meer strijkers en dan met name violisten! Kijk op www.deraa.nl voor meer informatie.

Der Aa blikt vooruit: 'Rembrandt’

Op 8 december komt het orkest weer bijeen om te proeven aan de muziek van het volgende programma. In het nieuwe jaar start Der Aa met het wekelijks repeteren. De naam van dit programma verwijst naar één van de werken: ‘Etsen van Rembrandt’ van Willem Mengelberg. Dit bijzondere werk is gecomponeerd voor de viering van Rembrandts 300-jarige geboortedag en tijdens de uitvoering worden op de achtergrond een twintigtal etsen van Rembrandt aan het publiek getoond. De concerten zijn op:

 • maandag 14 februari
  Assen, De Schalm
 • woensdag 16 februari
  Groningen, Immanuelkerk

We hopen u daar te mogen begroeten. Vanaf januari 2011 zijn kaarten te reserveren via de website.

Meer informatie

Houd voor meer informatie onze website www.deraa.nl in de gaten. Natuurlijk kan contact worden opgenomen met het bestuur van KamerFilharmonie Der Aa, op de website is ons contactformulier te vinden.

Heeft u onze nieuwsbrief niet via de e-mail ontvangen en wilt u dit bij de komende edities wel graag, stuur dan een mail naar: pr@deraa.nl Graag met vermelding van hoe u ons hebt gevonden.

Het programma 'Entartete Kunst' werd mede mogelijk gemaakt door:

Logo Kunstraad Groningen Logo Gemeente Groningen Logo Gemeente Assen Logo SNS Reaal Fonds Logo VSB fonds Logo JM Fonds

Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief? Uitschrijven kan met een blanco mail naar: pr@deraa.nl

KamerFilharmonie Der Aa
Nieuwsbrief
26 november 2010