Solist: Aylin Sezer

De Turks-Nederlandse sopraan Aylin Sezer maakte eerder dit jaar haar debuut als solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest in de opera Het pand der Goden van de Surinaamse componist Helstone. Ook ging Aylin met Sinfonia Rotterdam op tournee in Turkije met Mozart-aria’s.

Aylin Sezer, credits Allard Willemse

De afgelopen seizoenen trad Aylin onder andere op bij Het Prinsengrachtconcert en vertolkte ze de rol van Violetta in de productie van La Traviata van de Nederlandse Reisopera. Ook zong Aylin Ravel’s Shéhérazade en Beethoven 9 met Phion. Ze was meerdere malen te horen in de NTR ZaterdagMatinée in het Concertgebouw, onder andere in Janáček’s Het Sluwe Vosje, Bellini’s il Pirata en Verdi’s I due Foscari. Ook zong ze de rol van Nele in de Nederlandstalige opera Thijl van Jan van Gilse, die genomineerd werd als “Best Rediscovered Work” door de International Opera Awards.

Aylin heeft verschillende operarollen vertolkt, zoals Nedda, Micaëla en Tatiana bij Opera Spanga, en Zerlina, Despina en Emma in Mussorgsky’s Khovanshchina bij Opera Vlaanderen. Ze heeft ook de rol van Pamina gezongen bij zowel Opera Zuid als in Peter Brooks wereldtournee van Ein Zauberflöte. Volgend seizoen zal ze te horen zijn in De Piratenkoningin als Queen Anne, van De Nederlandse Reisopera, een familievoorstelling gecomponeerd door Monique Krüs.

Naast haar opera-repertoire vormt Aylin een liedduo met dirigent en pianist Ed Spanjaard.

Aylin treedt regelmatig op als solist in werken zoals Bach’s Matthäus Passion, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Mozart en Saint-Saëns’ Requiem, Poulenc’s Gloria en Stabat Mater, evenals Rossini’s Stabat Mater.

Aylin heeft samengewerkt met dirigenten zoals Paul McCreesh, Sir Mark Elder, Giancarlo Andretta, Dmitri Jurowski, Karina Canellakis en Alexander Joel, en met regisseurs zoals David Alden, Peter Brook en Floris Visser.

Geboren en opgegroeid in Turkije met een Nederlandse moeder en een Turkse vader, brengt Aylin niet alleen haar klassieke opleiding tot leven, maar omarmt ze ook cross-overprojecten en samenwerkingen met Turkse muziek. Ze heeft deelgenomen aan toneelstukken en jazzoptredens, en was te gast bij het televisieprogramma Maestro en speelde en zong in de film De Belofte van Pisa.

Sezer behaalde haar masterdiploma in operazang aan de Dutch National Opera Academy met een onderscheiding voor “exceptional artistic quality”. In 2017 won ze de HOTIAD Award voor Beste Turkse Artiest en de Schaunard Award voor een indrukwekkende vocale prestatie.

Reacties zijn gesloten.