Actueel

 

.

Concerten uitgesteld

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen hebben wij moeten besluiten dat onze concerten op 11 en 12 december niet door kunnen gaan. We hopen op termijn alsnog onze Oude Bekenden te kunnen uitvoeren! Informatie hierover volgt zodra mogelijk.
 
Mocht u al kaarten hebben besteld zal onze penningmeester contact met u opnemen.

 

.

Kaartverkoop geopend!

De kaartverkoop voor de Oude Bekenden-concerten is geopend! Het orkest is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen van dit mooie programma. We zijn blij dat de concerten met de huidige Corona-maatregelen doorgang kunnen vinden. Wel zullen we ons aan de richtlijnen van het kabinet houden en derhalve voor toegang tot het concert gebruik maken van de CoronaCheck-app.

Kaarten bestellen kan hier.


.

Herstart 2021

Na een gedwongen pauze van anderhalf jaar hoopt het Der Aa vanaf september weer samen te gaan spelen, mits verantwoord en volgens de op dat moment geldende richtlijnen. Op het programma staan Ouverture Leonore van Beethoven, de Pulcinella Suite van Stravinksy en de 8e symfonie van Dvorak. Concerten zullen plaatsvinden op 11 en 12 december 2021 en staan onder leiding van Jacob Slagter. Nadere berichtgeving zal volgen.


 

.

Concertserie ‘Onstuimige karakters’

Filharmonie Der Aa geeft op zaterdag 14 december (Immanuelkerk, Groningen) en zondag 15 december (De Rinkelbom, Heerenveen) haar laatste concerten van 2019. Op het programma staat muziek van Beethoven, Berlioz en Dvořák. De concerten staan onder leiding van Jacob Slagter. Hoofdwerk is de 5e symfonie van Beethoven.


.

Vacatures

Er is weer plaats voor nieuwe leden in het orkest! Speel je fagot, hoorn, slagwerk of een strijkinstrument? Dan ben je van harte welkom om auditie te komen doen. Klik hier voor meer informatie over het aanmelden voor een auditie.


.

Concertserie ‘Noorderzon’

Filharmonie Der Aa geeft op vrijdagavond 1 maart (Immanuelkerk, Groningen) en zaterdagmiddag 2 maart (De Schalm, Assen) een concert onder leiding van Jacob Slagter. Op het programma staat warmbloedige en soms zelfs regelrecht zonnige muziek uit noordelijke streken.
Het orkest opent met de Deense componist Nielsen, die in zijn Helios-ouverture de zon stralend op laat gaan en uiteindelijk verstild weer in de zee laat dalen. Dan volgt het geliefde vioolconcert van de Fin Sibelius. Volgens velen zijn daarin de Finse meren te horen en daarbij hoort zeker ook het licht dat daarin weerkaatst wordt. Sluitstuk is de robuuste en hartstochtelijke vijfde symfonie van de Rus Tsjaikovski.
Solist in het vioolconcert is de Roemeense topviolist Razvan Stoica. Hij werd in 1986 geboren in een muzikaal nest en volgde zijn opleiding in Boekarest en Amsterdam. Sindsdien treedt hij in heel Europa op en won hij verschillende prijzen. De Münstersche Zeitung roemde zijn verfijnde timbre en zijn charismatische presentatie.


.

Razvan Stoica

Even voorstellen: onze solist in het vioolconcert in D van Sibelius is Razvan Stoica. Razvan (1986) werd geboren in Roemenië en studeerde aan het Enesco Conservatorium in Boekarest en het Koninklijk Conservatorium in Amsterdam (bij Ilya Grubert).


.

Noorderzon

De repetities voor het project ‘Noorderzon’ zijn gestart! Op het programma staan de Helios Overture van Carl Nielsen, waarin het opkomen en ondergaan van de zon muzikaal wordt uitgebeeld, het vioolconcert van Jean Sibelius en de vijfde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De concerten zullen plaatsvinden op 1, 2 en 3 maart in respectievelijk Groningen, Assen en Doetinchem. Het orkest staat bij dit project onder leiding van chef-dirigent Jacob Slagter.


.

Nieuw logo

Zoals eerder vermeld gaat het orkest vanaf het najaar 2018 verder onder de naam Filharmonie Der Aa. Inmiddels heeft onze vormgever daarbij een nieuw logo gemaakt. Onze dank daarvoor!


.

Filharmonie Der Aa

Vanaf dit seizoen (najaar 2018) gaat het orkest verder onder de naam Filharmonie Der Aa. De afgelopen jaren is het orkest uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest dat zich steeds vaker toelegt op de grote symfonische werken (Bruckner 8 en Mahler 1 in 2018, Tsjaikovski 5 in 2019). Met de naamswijziging geven we gestalte aan de ambitie om ook in de toekomst dergelijke grote symfonische werken programmeren.


.

Audities

In het komende Der Aa-jaar staan onder andere de 1e symfonie van Mahler en de 5e symfonie van Tsjaikovski op het programma. Een goed moment om je bij ons orkest aan te sluiten! Op 29 augustus en 5 september 2018 vinden er vanaf het eind van de middag audities plaats. Ons orkest heeft op dit moment vacatures voor hobo, fluit/piccolo, hoorn, tuba, aanvoerder celli en slagwerk. Ook tutti-strijkers zijn van harte welkom. Zie deze pagina voor de aanmeldprocedure en een link naar het auditieformulier.


.

Concert ‘At the Watergate’

Op donderdag 10 mei heeft KamerFilharmonie Der Aa haar concertseizoen 2017-2018 afgesloten met een concert tijdens het festival ‘At the Watergate’ in Sneek. Onder leiding van chef-dirigent Jacob Slagter werd een gevarieerd programma gebracht met onder andere Ricercare van Andriessen en de Bolero van Ravel. Tevens stond het spectaculaire celloconcert van Gulda op de lessenaar waarin cellist Matthijs Broersma schitterde als solist.


.

Openingsconcert ‘At the Watergate’

Op 9 mei 2018 heeft KamerFilharmonie Der Aa het festival ‘At the Watergate’ in Sneek geopend. Onder leiding van gast-dirigent Harmen Cnossen werd een spectaculaire show verzorgd, met medewerking van o.a. Margriet van Reisen en de jonge talenten Enzo Kok (viool, 14 jaar) en Ripley Looye (zang, 10 jaar).


.

Voorjaarsconcerten Parcival College

Op 27 en 28 maart heeft KamerFilharmonie Der Aa de voorjaarsconcerten van het Parcival College begeleid. Dit jaar stond het Stabat Mater van Verdi op het programma. De drie concerten vonden plaats in een uitverkochte grote zaal van De Oosterpoort. We hebben er weer van genoten!


.

At the Watergate

Als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 wordt in het Hemelvaartsweekend het 13e European Youth Music Festival in Sneek georganiseerd. Dit festival, met concertlocaties vlakbij de beroemde waterpoort heeft de toepasselijke naam ‘At the Watergate’ gekregen. KamerFilharmonie Der Aa is gevraagd enkele concerten te verzorgen. Het orkest zal twee verschillende programma’s uitvoeren: één programma onder leiding van gast-dirigent Harmen Cnossen en één programma onder leiding van chef-dirigent Jacob Slagter.


.

Jos van der Kooy

Op 4 en 7 maart zal Jos van der Kooy, voorafgaand aan de uitvoering van de achtste symfonie van Anton Bruckner, improviseren op thema’s van Anton Bruckner. Jos van der Kooy is organist van de Westerkerk (Amsterdam), vaste bespeler van het Müllerorgel in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem en verbonden als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


.

Nieuwe chef-dirigent

We zijn trots om aan te kunnen kondigen dat Jacob Slagter met ingang van 1 januari 2018 de functie van chef-dirigent op zich heeft genomen. Jacobs enorme ervaring als orkestmusicus (tot 2008 solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest) en dirigent bij zowel professionele als amateurorkesten zal ongetwijfeld leiden tot een groot aantal bijzondere concerten in de komende jaren.


.

Bruckner 8

Op 3, 4 en 7 maart maakt Jacob Slagter zijn debuut als chef-dirigent van KamerFilharmonie Der Aa met de monumentale achtste symfonie van Anton Bruckner.


.

500 jaar Reformatie

Op 3 en 4 november gaf Der Aa concerten in het teken van 500 jaar Reformatie. Het muzikale programma, onder leiding van gast-dirigent Sander Teepen, volgde de loop van de gebeurtenissen rond de Reformatie in de 16e eeuw. Toelichtingen werden gegeven door ds. Jaap Koopmans (Groningen) en ds. Jelle Waringa (Sneek). Na afloop schreef de Leeuwarder Courant “Dromerige strijkers en zinderend koper in een gloedvol themaconcert” en ook wij kijken er met een goed gevoel op terug!


.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.